четвер, 10 березня 2016 р.

Зарубіжна література 7 клас

Артур Конан Дойл 
(1859 - 1930)

Артур Конан Дойл був шотландцем за народженням, ірландцем за
національністю, англійцем за вихованням.
Сучасники говорили, що Артур Конан Дойль важив понад 100 кг, був високим на зріст (майже 2 метри), мав руде волосся.
Любив спорт, якому все життя приділяв велику увагу. Говорив голосно, сміявся басом, розумними очима дивився на світ, намагаючись розгадати його таємниці.
Сер Артур Конан Дойль народився в родині ірландських католиків, відомої своїми досягненнями в мистецтві і літературі. Батько Чарльз Алтамонт Дойль, архітектор і художник, у віці 22 років одружився на 17-річній Мері Фоулі, яка пристрасно любила книги і володіла великим талантом оповідачки.
 Від неї Артур успадкував свій інтерес до рицарських традицій, подвигів і пригод. «Справжня любов до літератури, схильність до письменництва йде в мене, я вважаю, від матері», - писав Конан Дойль в автобіографії. - «Яскраві образи історій, які розповідала вона мені в ранньому дитинстві, повністю замінили в моїй пам'яті спогади про конкретні події в моєму житті тих років».
 Шкільне життя Артура пройшла в підготовчій школі Годдера.
 Родина майбутнього письменника відчувала серйозні фінансові труднощі . 
Коли хлопчикові виповнилося 9 років, багаті родичі запропонували оплачувати його навчання і направили на наступні сім років у єзуїтський закритий коледж Стоніхерст (графство Ланкашир), звідки майбутній письменник виніс ненависть до релігійних і класовим забобонам, а також до фізичного покарання.
 Нечисленні щасливі моменти тих років для нього були зв'язані з листами до матері: зі звичкою докладно описувати їй поточні події свого життя він не розлучався все подальше життя.

 Щоб склалось повне враження про Артура Конан Дойля, заповни діаграму, завітавши у віртуальний музей письменника.


Розглянемо експонати і  “речові докази”.

Користуючись дедуктивним методом, ми зберемо факти біографії письменника і зробимо висновок, якою ж він був людиною.

1. Боксерськи рукавички.
(Займався спортом, був чемпіоном університету з боксу, грав у гольф, їздив на велосипеді, брав участь у регаті, англо-німецькому автопробігу.)Що запишемо  в схему додатку №1? ---    спортсмен.
2. Географічна карта.
(Таку річ міг мати лише мандрівник. Слово «пригода» мало над Конаном Дойлом владу   все життя. Він став лікарем на китобійному судні, плавав до Африки й Австралії.)в схему --- мандрівник
3.Фонендоскоп.
(А. Конан Дойл став лікарем, доброзичливим,чуйним. Саме коли вчився в університеті, зустрівся з ціка­вими людьми. Один із них — професор Белл —надзвичайно  розумний і спостережливий. Пізніше він став одним із прототипів Холмса.)в схему --- лікар

4. Зображення намету з червоним хрестом.
(В англобурську війну вирушив на фронт як головний хірург польового шпиталю, а Першої світової, у віці 55 років бере участь в бойових діях)в схему --- патріот

5.Зображення меча і герба.
 (1902 р. за літературні заслуги одержав лицарське зван­ня.) Та багато хто залишився незадоволений. Так, один із його шанувальників заявив: «Це абсурд, що творець Ш.Холмса був удостоєний лише дворянського звання. Його треба було б причислити до лику святих».
В схему --- сер


6.Папка з написом «Судова справа Дж-Ідалджі».
 Якось до нього прийшов молодий адвокат Дж-Ідалджі. А.К.Дойл звернув увагу, що той натикається на предмети в кімнаті. Юнак розповів, що провів декілька років у в'язниці за злочин, якого не скоїв. Тепер його звільнили, але працювати адвокатом він не може. Що ж сталося? В одному селі хтось почав уночі різати худобу. Потім прийшов погрозливий лист, що на­ступною жертвою стане людина. Власті схопили Ідалджі, бо той не був англійцем, сфабрикували справу, і юнак опинився за ґратами. Конан Дойл повірив, взявся допо­могти і довів, що адвокат не винен.

---Що його впевнило в правдивості юнака?
(Натикався на речі внаслідок короткозорості. Як же міг уночі (!) різати худобу?)
Після цього Конан Дойл міг з упевненістю сказати:
«Ш.Холмс — це я».
в схему--- мав гострий розум, правдолюб., справедливий

7.Портрет письменника і табличка «22 травня 1859 р.».
 Рік на­родження письменника. Говорячи про дитинство, він пе­редусім згадує матір, захоплюючі історії, які вона розпові­дала сину, і заповіт, який залишила йому: «Будь безстраш­ним із сильними, лагідним зі слабіший, лицарем для будь-якої жінки незалежно від її походження. Допомагай кожній людині, -  хоч би хто вона була.І запорукою тому хай буд  слово  лицаря».
В схему --  лицар

На могилі дружина звеліла написати лише ім'я чоловіка, дату народження і смерті і слова: «Міцний, мов криця, вірний, мов  клинок»(вибрати опорні слова)
В схему --- міцний , вірний.

Висновок.
Отже, ми зібрали багато фактів біографії Конана Дойля.
Яким же буде наш висновок?

Конан Дойль -- талановитий письменник, патріот, правдолюб, мандрівник, історик, лікар , сер…

 Артур Конан Дойль написав 4 повісті — «Етюд у ясно-червоних кольорах», «Знак чотирьох», «Собака Баскервілів» і «Долина страху», а також 56 оповідань. Тобто загальне число його детективних творів — 60. Остан¬ній твір про Шерлока Холмса він написав у 1927 р.

У 1930 році, уже прикутий до ліжка недугою, він із зусиллям встав зі свого ліжка й пішов до саду. Коли його знайшли, він лежав на землі із проліском у руці. Артур Конан Дойл помер 7 липня 1930 року в оточені своєї родини. Його останні слова перед смертю були адресовані його дружині. Він прошепотів: "Ви чудові". Артур Конан Дойл похований на кладовищі Мінстед Хемпшір. 

Запишіть в зошит!

Детектив різновид пригодницької літератури, передусім прозаїчні твори, в яких розкривається певна таємниця, пов’язана зі злочином.


Слово «детектив» має ще одне значення – так називають людину, яка розкриває злочин.
Цикл (грецьк.коло) -низка, повязаних між собою явищ, які творять певну замкнуту цілість.

У літературі
- сукупність художніх творів одного жанру, які обєднуються задумом автора в естетичну цілість

Особливості детективного циклу оповідань про Шерлока Холмса
     Єдність жанру(детектив)
     Головні герої циклу- Шерлок Холмс і доктор Ватсон
     Схожість в побудові оповідань: розповідь про злочин або таємницю, процес розгадування, розкриття секретів дедуктивного методу Шерлока Холмса
     Внутрішній звязок між оповіданнями(пригадуються колишні справи)
     Форма оповіді-записки доктора Ватсона про Шерлока Холмса


Дедукція (лат.-доведення) – спосіб розмірковування, при якому нова думка, або висновок, виводяться шляхом роздумів над багатьма іншими думками, фактами.
Дедуктивний метод - спосіб дослідження, заснований на дедукції. (започаткував Е.По)

Шерлок Холмс – літературний персонаж, створений талантом англійського письменника Артура 
Конан Дойля (1859-1930). Його твори, присвячені пригодам Шерлока Холмса, знаменитого лондонського приватного слідчого, вважаються класикою детективного жанру.
Це цікаво!
Товариства шанувальників дедуктивного методу Холмса поширилися по всьому світу. Цей детектив, згідно з Книгою рекордів Гіннеса, найпопулярніший кіногерой у світі. У минулому столітті люди навіть писали Шерлоку Холмсу і доктору Ватсону листи, вважаючи їх реальними особистостями.
У березні 1990 року в Лондоні на Бейкер-стріт, 221-б – за адресою, який пов'язаний з ім'ям великого  детектива – відкрився постійний музей-квартиру Шерлока Холмса. Будинок споруди 1815 року Британський уряд оголосив архітектурним і історичним пам'ятником.
У світі існує безліч пам'ятних знаків, пов'язаних з ім'ям Холмса. Меморіальні дошки прикрашають бар «Крітеріон» на Піккаділлі, де Ватсон вперше дізнався про Холмса; хімічну лабораторію лікарні Св.Бартоломью, де відбулася їхня перша зустріч; околиці Рейхенбахського водоспаду (Швейцарія) і Майванда (Афганістан), де Ватсон отримав своє загадкове поранення.
І пам'ятників Шерлоку Холмсу не менше. Перший  з'явилася в 1988 році в Мейрингене (Швейцарія), наступним був в Каруидзаве (Японія). У 1991 році бронзовий Холмс бувло встановлено  на Пікарді-плейс в Единбурзі (де народився Конан Дойл).

У Лондоні пам'ятник найвідомішому детективу Шерлоку Холмсу був відкритий 24 вересня 1999 року біля станції метро на Бейкер-стріт. Холмс задумливо дивиться вдалину, одягненим відповідно дощовій лондонській погоді – в довгий плащ, капелюх і з трубкою у правій руці. Автором триметрового бронзового пам'ятника став відомий англійський скульптор Джон Даблдей.


У квітні 2007 року пам'ятник великому детективу роботи Андрія Орлова відкрився на Смоленській набережній у Москві, біля посольства Великобританії. Це був перший пам'ятник, де Шерлок Холмс і доктор Ватсон зображені разом. В скульптурах вгадуються обличчя акторів Василя Ліванова та Віталія Соломіна, які виконували свого часу ролі цих героїв Конан Дойля.
У 2007 році, в ознаменування 120-річчя створення Артуром Конан Дойлом дебютної повісті про Шерлока Холмса, приватна компанія «Новозеландський монетний двір» (англ. New Zealand Mint) випустила меморіальну серію з чотирьох монет номіналом в два новозеландських долара кожна.
На реверсі першої монети зображено Шерлока Холмса (у виконанні Василя Ліванова) в мисливському  капелюсі і з трубкою. Інші три монети присвячені фільмам «Скарби Агри», «Собака Баскервілів» і «Смертельна сутичка».


Відомим твором про Шерлока Холмса можна вважати і оповідання "Пістрява стрічка", яке було не раз екранізоване. Пригадайте цю історію, познайомившись з протоколом!


Немає коментарів:

Дописати коментар