четвер, 30 березня 2017 р.

М.И.Цветаева "Книги в красном переплете"

Робота з текстом вірша М.Цвєтаєвої







Коментар
Діоген — давньогрецький філософ, який за легендою жив у діжці.
Принц і злидар — герої повісті Марка Твена «Принц і злидар» — схожі один на одного англійський принц Едуард Тюдор і маленький жебрак Том Кенті, які ля велінням долі помінялися своїми ролями; потрапивши в незвичне середовище, кожен із них відкрив для себе важливі істини.
Дайте відповіді на питання
·       З якими почуттями героїня вірша згадує про своє дитинство?
·       У яких кольорах авторка змальовує минулі роки? Що, на вашу думку, можуть означати ці кольори?
·       Якими вам видалися стосунки матері й доньки, домашня атмосфера у вірші?
·       Назвіть літературні твори, їх авторів і персонажів, що згадуються у вірші М. Цвєтаєвої.
·       Назвіть імена та прізвища композиторів, що згадуються у творі. Чому саме вони, на вашу думку, були близькими серцю героїні вірша?
·       Які епізоди з книжки «Пригоди Тома Сойєра» ви впізнали у вірші М. Цвєтаєвої?
·       Визначте в тексті слова, речення, засоби пунктуації, які вказують на сильні емоції, переживання героїні.
Краса  слова

·       У віршах, як і в прозових творах, є свої герої й героїні. Як правило» вони не мають імен. Автор віршів веде душевну розмову з читачем, використовуючи слово «Я»-, але це не означає, що він (або вона) пише тільки про себе. У поетичному творі розкриваються почуття, настрої, думки, які близькі й іншим людям. Хоча автор і використовує «Я», але має на увазі не тільки себе особисто, а й те, що може бути важливим як для його часу, так і для багатьох поколінь, у тому числі для нас із вами.
·                У вірші М. Цвєтаєвої «Книги в червоній палітурці» героїня трохи схожа на саму письменницю. Бона щира, відверта, любить музику й художню літературу, а ще — сумує за своєю матір ю, рідним домом, де їй було тепло й затишно. Однак героїня твору є втіленням не тільки особи самої авторки, а й рис багатьох людей, які люблять читати, слухати музику «фантазувати» мріяти (тобто і нас із вами).

Висновки

Доля не завжди була прихильною до Марини Цвєтаєвої. Їй із сестрою довелося пережити жахливі роки революцій і війн, які розлучили їх із батьківщиною і зруйнували дім дитинства, в якому їм було так тепло й затишно в колі улюблених книг, які під звуки музики вони читали біля тата й мами… Однак навіть у найважчі роки втрат і печалі Марина Цвєтаєва знаходила спасіння й душевну розраду у творчості. Силою творчої уяви вона линула у світ свого дитинства, світ мистецтва, любові й людяності, де почувалася вільною і щасливою.



Немає коментарів:

Дописати коментар