понеділок, 9 березня 2020 р.

Цікаві факти з життя Ернеста Хемінгуеля













Шанувальникам творчості  Ернеста Хемінгуея пропоную ознайомитись з публікацією про письменника:

Цікаві факти з життя Ернеста Хемінгуеля


1. Коли Ернесту виповнилося 12 років, дідусь подарував йому однозарядне рушницю 20-го калібру. Хлопчик втік хвалитися подарунком своїм приятелям з околиці Чикаго. Побачивши його, стара індіанка сказала: «Будь обережний, хлопець. Ці іграшки мають звичай звертатися куди завгодно, у тому числі і на своїх господарів ... Слова стали пророчими.

2. У січні 1919 року Ернест повернувся в США героєм. Він став одним з перших американців, поранених на італійському фронті. Він сказав тоді: «Я був великим дурнем, коли відправився на ту війну. Я думав, що ми спортивна команда, а австрійці - інша команда, що бере участь у змаганні ».

3. В армію його не брали через поганий зір. Тому Хем завербувався в санітарний загін, які США направляли в італійську армію. Поранення Хем отримав, коли підвозив на велосипеді до передової сигарети і шоколад. Під час війни в Іспанії в одному з окопів Ернест познайомився з французьким письменником і льотчиком Антуаном де Сент-Екзюпері.

 4. Любив Іспанію та іспанську корриду, був знайомим з професійними тореодорами і мав серед них кумирів навіть. Але!! Хемінгуей вважає кориду магічним і трагічним ритуалом, а не видом спорту. Міг, як справжній матадор,  завалити бика у кориді, виїжджав на сафарі і захоплювався війною та бійками.

5. Десятки разів по чистій випадковості залишався живим. У бою його вразили 273 мінних осколка, а ноги прошила кулеметна черга. Він побував у п'яти аваріях і семи катастрофах. Отримав найсильніші удари, переломи і струс мозку. Двічі постраждав на полюванні, ледь не згорів під час лісової пожежі. Доля перевіряла його на стійкість, а Хемінгуей перевіряв на стійкість своїх героїв.

6. У наступній світовій війні Хемінгуей у чині майора мав «свою армію» в сто багнетів, з якою забирався в німецький тил. Одного разу він увійшов в французьке місто раніше, ніж командування. Під час несподіваної атаки взявся за ручний кулемет і відкрив вогонь по німцях. За законом за це покладався трибунал. Згідно Женевської конвенції, військові кореспонденти не мали права брати в руки зброю. Від суду врятувало те, що воював він на боці переможців.

7. Володів неймовірною силою і витривалістю. У 60 років він важив 90 кг при зрості 185 см, і міг з відстані 50 метрів збити палаючий кінчик цигарки, яку тримав у зубах хтось із його друзів.

8. Входив в клітку з левами; був непоганим спринтером, шукач гострих відчуттів був гірськолижником, плавцем, яхтсменом, снайпером.

9. Все життя був пристрасним мисливцем і рибалкою. Одного разу він на спінінг зловив акулу мако вагою більше 100 кг. Та сутичка з великою рибою стала основою для філософської повісті «Старий і море», за яку отримав спочатку Пулітцерівську, а потім і Нобелівську премію.



10. Прототипом героя з оповідання “Старий і море” був Грегоріо Фуентесе, капітан кубинського катеру, що належав Папі Хему. В Заповіті було сказано, що катер “Пілар” Хем дарує Грегоріо. Але після смерті Ернеста Григоріо більше не рибалив.

11.  Інший вид спорту, який любив Хем – бокс. Був відомим боксером серед кубинців. В молоді роки він вистояв один раунд проти чемпіона з боксу у важкій вазі.
12. У 1935 році друг письменника капітан Декстер подарував йому незвичайного
 кошеня. На кожній його лапці було по шість пальців. Назвали його  Сноубол (Сніжок).  До кінця Другої світової війни в його будинку жили більше 20 котів, половина з яких були Шестипалими. Нащадки успадкували шестипалість і на теперішній час є однією з цікавинок будинку-музею письменника на Кі-Весті ("коти Хемінгуея").

13. Колись Хемінгуей посперечався, що вигадає розповідь з шести слів (англ.), яка стане найзворушливішою з усіх раніше написаних. І він виграв суперечку: "Продаються дитячі черевички. Неношені". (англ. "For sale: baby shoes, never used"). Ось інший приклад. «Шофер закурив і нагнувся над бензобаком, подивитися чи багато залишилося бензину. Небіжчикові було двадцять три роки »(О. Генрі).


14. Підкорювач жіночих сердець був одружений чотири рази, дуже часто закохувався.

15. Улюбленими коктейлями Ернеста Хемінгуея були мохіто та дайкірі. Трохи жіночий вибір. Психологи кажуть, що такі коктейлі віддають перевагу чоловіки, які в глибині душі залишилися маленькими хлопчиками.

16. Хемінгуей страждав від ряду серйозних фізичних захворювань, у тому числі від гіпертонії і діабету.                                                                                      Хемінгуея намагалися лікувати за законами психіатрії. Як лікування застосовувалася електросудорожна терапія. Після 13 сеансів електрошоку письменник втратив пам'ять і можливість творити. Ось що сказав сам Хемінгуей:
"Ці лікарі, що робили мені електрошок, письменників не розуміють ... Хай би всі психіатри повчилися писати художні твори, щоб зрозуміти, що означає бути письменником ... який був сенс у тому, щоб руйнувати мій мозок і стирати мою пам'ять, яка представляє собою мій капітал, і викидати мене на узбіччя життя?"

17. Писав “Чоловік не має права вмирати у ліжку. Або в бою, або пуля в скроню”. Довів свої слова в 1961.




18. Прожив на Кубі 26 років. З приходом Фіделя Кастро до влади – втратив свою ферму. Кажуть, це стало початком глибокої депресії, яка закінчилася самогубством.

19. 2 липня 1961 року в своєму будинку в Кетчумі, через кілька днів після виписки з психіатричної клініки Майо, Хемінгуей застрелився з улюбленої рушниці Vincenzo Bernardelli, не залишивши передсмертної записки. Тепер ця модель двостволки так і називається — Hemingway.

20. У 2011 році Крейг Макдональд випустив книгу "Вбити Хемінгуея". У книзі розглядається інша версія смерті великого автора.

21 У Хемінгуея була пейрафобія - боязнь публічних виступів. Він ніколи не вірив щирим похвал читачів і шанувальників. До того ж він ненавидів роздавати автографи. Віктор Гілл кілька місяців поспіль переслідував Ернеста Хемінгуея, вимагаючи від нього автографа. Зрештою, письменник здався і власноруч написав на внутрішній стороні обкладинки: "Віктору Гиллу, справжньому сучому синові, який не розуміє відповіді "ні"".



22. Через 50 років після смерті, на підставі Закону про свободу інформації, в ФБР був зроблений запит про Ернеста Хемінгуея. Відповідь: стеження було, жучки були, прослуховування теж було. Прослуховування було навіть в психіатричній клініці, звідки він дзвонив, щоб повідомити про це.

"Старий і море" - твір, за який Е. Хемінгуей отримав Нобелівську премію
Для перевірки! 
Тест з відповідями.«Старий і море» Хемінгуей
1.      Скільки днів старий не міг упіймати рибу:
А) 67;                                                               
Б) 84;              
В) 100;                                                            
Г) 14.
2.      Старий був:
А)товстий і нагодований;                              
Б) худий і виснажений;
В) худий і жвавий;                                     
Г) товстий і лінивий.
3.      Старого звали:
А) Роберто;                                                  
Б) Педро;
В) Сантьяго;                                                     
Г) Санчо.
4.      Хлопчик любив старого за те, що:
А) старий пригощав його цукерками ;       
Б) старий читав йому казки;
В) старий катав його у човні;                       
Г) старий навчив його ловити  рибу.
5.      Скільки хлопчику було років, коли старий вперше  взяв його у човен:
А) 10;                                                               
Б) 12;                
В) 5;                                                                
Г) 8.
6.      Про що любив читати у газеті старий:
А) про футбол;                                                    
Б) про бейсбол;
В)  про хокей;                                               
Г) про рибальство.
7.      Що снилось старому:
А) покійна дружина;                                          
Б) велика риба;
В) Африка;                                                
Г ) бейсболю.
8.      Як звали хлопця:
А) Сантьяго;                                               
Б) Санчо;
В) Манолін;                                               
Г) Маноло.
9.      Коли старий почав розмовляти сам з собою:
А) в дитинстві;                                                   
Б) коли одружився;
В) коли померла дружина;                              
Г) коли хлопчик перестав з ним рибалити.
10.    Чому старому було важливим впевнити рибу у своїй силі:
А) боявся, що риба відчує слабкість старого;       
Б) боявся, що риба втече;
В) боявся, що риба переверне човен;            
Г) боявся, що не зможе сам витягнути рибину.
11.     Якою за розміром була риба, що тягнула старого у море:
А) менше човна;                                         
Б) така ж, як човен;
В) на два фунти більша за човен;      
Г) близько 50 см.
12.    Скільки разів  вставало сонце  з тих пір, як старий вийшов у море:
А) 5 раз;                                                
Б) 7 раз;
В) 1 раз;                                                

Г) 3 рази.


Немає коментарів:

Дописати коментар