неділю, 15 березня 2020 р.

Генрік Ібсен. Відомості про драматурга





 (1828-1906)
В історії західноєвропейської "нової драми" норвезькому письменнику Генріку Ібсену по праву належить роль новатора та першопрохідця. Його творчість стикається з багатьма літературними напрямами, але не вкладається в межі жодного з них. У 60-х роках XIX століття Г. Ібсен починав як романтик, у 70-х став одним із визнаних європейських письменників-реалістів, а символіка його п'єс 90-х років зближувала Ібсена з символістами та неоромантиками кінця століття.

Яким він був в дмтинстві?
Генрік Ібсен народився в багатій родині комерсанта, який розорився в 1836 році.
Перші роки життя провів в будинку, що стояв на площі, прямо навпроти церкви. Там же знаходилася і вежа зі слуховим вікном під дахом, в яке сторож ночами вигукував час. З цією вежею, як писав сам драматург, пов’язане його перше свідоме враження.
На вершині жив чорний пудель з червоними очима. На людях з’являвся він рідко, мало хто з городян взагалі його бачив. Але одного разу вночі, перед самим новим роком, коли сторож викрикував час, пудель піднявся по сходах і втупився на сторожа своїм кривавим поглядом. В ту ж мить сторож впав у вікно і розбився об каміння брукованої площі. Після цього випадку ніхто більше не вигукував час ночами.
Коли Генріку було вісім років, його батько розорився, і сім’я була змушена переселитися в занедбаний маєток. Ці зміни сильно вплинули на характер хлопчика. Він став відлюдником, мовчазний і серйозний. У той час як інші діти грали в саду, їх старший брат замикався в комірчині біля кухні. Там він читав старовинні книги батька і розучував фокуси, які потім демонстрував перед батьківськими гостями.
У чотирнадцять його віддали в приватну школу. Тихий непримітний хлопчик, який проводив вільний час за читанням Біблії, він, однак, звертав на себе увагу літературними талантами. В дорослому житті Генрік Ібсен вважався  талановитим диваком, не менш здібними були його діти. Ось деякі факти про драматурга.


🔸 Він був відомий своєю мовчазністю. Одного разу Ібсен відмовився від запрошення на бенкет, пояснивши це так: "Я б тільки був присутній і не вимовив би жодного слова, а з ввічливості інші гості теж мовчали б цілий вечір. Якщо я не прийду, розгнівані гості матимуть тему для приємної розмови".
🔸 Тільки економка знала, що у драматурга був шостий палець на лівій нозі, за який його хотіли спалити на багатті, як відьом.
🔸 Його син Сігурд Ібсен був відомим політичним діячем і журналістом, а онук Танкред Ібсен — кінорежисером.
🔸 На честь Генріка Ібсена названий кратер на Меркурії.
🔸 Із 1986 р. у Норвегії вручається Національна премія Ібсена за внесок у драматургію, а з 2008 р. — Міжнародна премія Ібсена.
🔸 У місті Шієн діє театр імені Генріка Ібсена.


Пропоную познайомитись ще з фактами біографії про драматурга. 
Перегляньте відео!




Переглянувши відео та прочитавши біографію, поясніть усно, як слова, що відкриваєте в грі, пов'язані з відомостями про життя і творчість Г.Ібсена.




1 коментар:

  1. Шановна Ірина Миколаївна, дякую Вам за цю розробку !!! Дуже змістовно, цікаво. багато !!! Успіхів та надбань !!!

    ВідповістиВидалити