субота, 4 березня 2017 р.

Шотландія






Шотландія - країна у складі Великобританії (разом з Англією й Уельсом). Знаходиться на півночі Великої Британії і по суші межує з Англією; омивається на півночі і заході Атлантичним океаном, на сході - Північним морем; до складу Шотландії входить 790 островів, з яких 130 населені (найвідоміші - Шетлендськие і Оркнейські острова на північно-сході, острови Льюїс, Харріс, Скай, Мулла, Айлей в архіпелазі Гебридські острови). Столиця Шотландії , Единбург - величне і древнє місто, увінчаний замком, що піднімається високо над вулицями на величезній гранітній скель. Саме в цьому замку Марія, Королева Шотландська , привела на світ Джеймса VI Шотландського в 1566 році. І, звичайно ж, традиційний волинщик у картатій шотландській спідниці награє жалібну пісню на своїй волинці за стінами замку.

На викладеної бруківкою Королівської Милі розташована лише деяка частина з 16000 збережених старих міських будинків - тут з'єднуються район Старого Міста з Холірудскім Палацом - офіційною резиденцією Британською Королеви в Шотландії .

Між іншим, цей палац був свідком багатьох драматичних подій у житті відомої Марії Стюарт. Втім, за відомим історичним характером ховається жвава космополітична атмосфера столиці.
Відмінні магазини Шотландії знаходяться на Прінціс Стріт і Джордж Стріт, де можна купити картаті шотландські килимки, кашемірові светри, антикварні вироби, одяг модельєрів або будь-яку кількість ремісничих виробів, подарунків і предметів мистецтва.
У музеях і галереях Шотландії можна провести час удень, тоді як вночі можна відпочити в пабах, часто з музикою, піти в клуб, театр або ресторан з видом на гавань.

У серпні в Единбург стікаються юрби людей на широко відомий Міжнародний Фестиваль театрального мистецтва, протягом якого влаштовуються сотні вистав артистів з усього світу. А Фріндж Фестиваль пропонує більш ексцентричний і оригінальний виборпостановок разом з нічним ходою барабанів і шотландських спідниць Единбурзького військового шоу. Разом з картатим тартаном (шотландської вовною) віскі, ймовірно, найвідоміший експортний продукт Шотландії .
Офіційно виробництвом віскі в Шотландії займалися протягом більше 500 років - і , напевно, за сторіччя до того. Справжнє ж шотландське віскі-Скотч виготовляється тільки в Шотландії . Заводи для перегонки віскі розкидані по всій країні, і багато хто з них відкриті для відвідувачів, що бажають побачити весь процес виготовлення і, природно, продегустувати кінцевий результат.

Район Хайлендс відомий самими видовищними пейзажами Шотландії : покриті снігом верхівки гір і пустельні долини - батьківщина відомих марок віскі «Glenmorangie», «Glenfiddich» і «Glen Grant».
До речі, «Glen» у перекладі з шотландського означає «долина». Інше часто зустрічається шотландське слово «loch» означає «озеро». Озера Шотландії - неосяжні, глибокі й таємничі місця, найвідомішим з яких є Лох Несс, у глибоких водах якого, можливо, причаївся таємничий житель - легендарне лохнеське чудовисько Нессі!
Інші озера оточені горами й пляжами, і являють собою тихі притулки, тиша яких порушується тільки випадково заглянув сюди рідкісної хижим птахом, гірським кроликом або тупотом червоного оленя.
Втім, Шотландія не завжди була такою мирною, тихою і спокійною. Ворогуючі клани й бої проти англійців залишили свій слід на багатьох чарівних замках, розкиданих по всій країні.
Деякі з них, наприклад Айлін Донан, є фортецями, вражаючі своєю суворою красою.
Інші, такі як Гламіський і красис , зі шпилями, вежами і різьбленою роботою, нагадують казкові замки, багато з яких по - раніше є будинками родових вождів і шотландської аристократії.
На західному узбережжі Шотландії видно ланцюг чарівних острівців, що представляють собою мініатюрні копії шотландського пейзажу: пустельні пляжі, рідкі квіти, гори, річки, історичні замки, дикі тварини і морські птахи, затишні традиційні пивні.
Деякі з островів, такі як Мулла, досить великі, щоб зупинитися на кілька днів, інші - маленькі перлини майже безлюдні, і до них можна дістатися лише на човні.
Море в Шотландії як і раніше є головним джерелом доходу для багатьох шотландців, і по всьому узбережжю розкидані рибацькі селища з гаванню, що поставляє свіжі морські продукти із чистих прибережних вод.
У річках Шотландії відловлюють форель і лосось, яких потім коптять, одержуючи, таким чином, чудове шотландське ласощі, що настійно рекомендуємо разом з уже згадуваним «національним напоєм» покуштувати на місці під час перегляду непримиренного футбольного дербі «Селтік» - «Глазго Рейнджерс». Таким чи майже, таким чином склалося загальноприйнята думка: Шотландія - країна дійсно самих яскравих і надовго запам'ятовуються вражень.
Шотландія - країна дика, неприручений, але прекрасна. Її поганий клімат лише додає їй принади. Вимушена терпіти безперервне роздратування Англії, Шотландія здатна вистояти перед її втручанням у внутрішні справи країни, сильними холодами і щорічним напливом естрадних артистів, які приїздять на Единбурзькому фестивалі. Шотландці піклуються про своїх лісах і водах, ось чому високо цінуються шотландська ягнятина, яловичина, оленина, форель і лосось. Крім того тут величезний вибір дичини: тетерева й фазани. Додати до цього ще стаканчик віскі, і ви дуже швидко полюбите шотландський спосіб життя. 


Немає коментарів:

Дописати коментар