середа, 2 березня 2016 р.

Зарубіжна література 10 клас


В.Вітмен. Аналіз збірки В.Вітмена "Листя трави"

















Все в ній було незвичним — тематика, образи, характер, віршування, а головне — могутня, титанічна, усесильна постать поета.
У ній переплелися романтичні й реалістичні, натуралістичні й символістські тенденції. Це — справа життя Волта Вітмена, збірка «Листя трави». Звідки така дивна назва? Якщо ви не бачили листя у трави, то, можливо, просто неуважно вдивлялися, не зливалися душею з природою? Адже листя трави — реальність «трансцендентна».

Один із кращих творів поета — «Пісня про себе».

Ліричний герой усвідомлює власну причетність до всього, що відбувається, почувається краплиною «океану натовпу». Зливаються воєдино його доля, доля нації, історичний досвід людства.



Тема збірки - це сам Вітмен, людина-поет, людина взагалі та світ навколо неї, зображення життя у всіх його проявах.

 Ідея збірки - вічне торжество людини.
У людині й природі автор бачить прагнення до гармонії.

 Тематика творів: теми життя і смерті, пошуку людиною самого себе, рівність і однаковість людей, доля індіанців, зображення американської дійсності, піднесення розвитку людини     до рівня Бога, взаємозв'язок людини і природи.                      



Новаторство Вітмана:
- використання верлібру;
- використання діалогу поет-читач;
- Вітменівський каталог (перелік предметів та явищ);
- використання засобів виразності: метафори, риторичні запитання, звертання, накази;
- поет демократії.

Вірш - елемент ритмічного мовлення у літературному творі, основна одиниця 
віршованого ритму.











Урбанізм (від лат. urbs - місто) - відображення в літературі (в її тематиці, образах, стилі) великого міста з високорозвиненою технікою та 
індустрією, міського побуту, особливостей психіки, породжених міським укладом. З літератури витіснялися замки, садиби, природа. Об'єктами опису ставали машина, фабрика, залізна дорога, натовп, людська маса як єдине ціле.


















Трансценденталізм
- філософсько-літературна течія в США в 1830-1860 рр., основними ідеями якої були соціальна рівність, рівність людей перед Богом, їхнє духовне самовдосконалення, близкість до первісної природи, інтуїтивне осмислення якої веде до абсолюту і морального очищення.


Верлібр - вільний вірш без рими, з рядками різної довжини.




Гомерівський каталог -  характерна ознака стилю Гомера - детальний опис (т. зв. «гомерівський каталог») подій, предметів, ознак тощо, не обов'язково пов'язаних головною темою твору (із війною). Так «Іліаду» й «Одіссею» називають енциклопедією життя стародавніх греків, у них можна знайти найрізноманітніші відомості про Елладу.
Вітменівський каталог - довгий і детальний перелік якихось фактів, ознак, реалій дійсності тощо. Вітмен часто вживав у своїх творах т. зв. каталог, такі довгі і детальні описи, переліки фактів тощо.
























Немає коментарів:

Дописати коментар